Dum Pukht Recipe(Shinwari)
Ingredients:
- 2kg Lamb Meat
- 750gms Potato
- 1Medium Onion
- 1whole Garlic
- 2tsp Salt
- Fat 150gms
- 4tbs Lemon Juice
- 10 Green chilies'
Directions to Make Dumpukht:
1.Add salt on Mutton Beef or Lamb and mix it well.
2.Take a large utensil ,first we will layer the fat in whole pan then Place and layer Potatoes on the layer of fat(charbi),then layer all the meat on top of both these things.
3.Put the whole Onion without cut and Garlic whole without peeling on top of meat and add required Green Chilies.
4.Sprinkle lemon juice on all the layers ,now cover the lid and close the sides with Aluminum foil or with Atta.
5.Place the tawa on burner and then place your pot on it.First cook it on high flame for 10 minutes and after 10 minutes cook it on a very low flame as we cook something on dum for 2 and half hour.
6.Delicious Dumpukht is Ready.
Dum Pukht Recipe(Shinwari) in Urdu
اجزاء:
2 کلو بھیڑ کا گوشت
750 گرام آلو
1 درمیانی پیاز
1 پورا لہسن
2 چمچ نمک
چربی 150 گرام
4 چمچ لیموں کا رس
10 ہری مرچیں
ڈمپختہ بنانے کی ہدایات:
1. مٹن بیف یا لیمب پر نمک ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔
2. ایک بڑا برتن لیں، پہلے ہم چربی کو پورے پین میں ڈالیں گے پھر آلو کو چربی کی تہہ (چاربی) پر رکھیں اور پھر ان دونوں چیزوں کے اوپر تمام گوشت کی تہہ لگائیں۔
3. پوری پیاز بغیر کٹے اور لہسن کو بغیر چھلکے گوشت کے اوپر ڈالیں اور مطلوبہ ہری مرچیں ڈال دیں۔
4. تمام تہوں پر لیموں کا رس چھڑکیں، اب ڈھکن کو ڈھانپیں اور اطراف کو ایلومینیم فوائل یا عطا کے ساتھ بند کریں۔
5. توے کو برنر پر رکھیں اور پھر اپنا برتن اس پر رکھیں۔ پہلے اسے تیز آنچ پر 10 منٹ تک پکائیں اور 10 منٹ کے بعد بہت ہلکی آنچ پر پکائیں کیونکہ ہم دم پر ڈھائی گھنٹے تک کچھ پکاتے ہیں۔
6. مزیدار ڈمپکھٹ تیار ہے۔
0 Comments