Mix Vegetable Recipe in English and Urdu

Mix Vegetable Recipe in English and Urdu


Mix Vegetable Recipe in English and Urdu


Ingredients:


1/2 kg potatoes

1/2 kg peas

1/2 kg carrots

1/2 cup Cooking Oil

2 medium onions

5-6 Curry leaves

1/4tsp Mustard Seeds

1/4 carom seeds(Ajwain)

1tsp Garlic Ginger Paste

2 Medium tomatoes

1tsp Red chilli powder

1tsp Coriander Powder

Salt as u like

1/2tsp turmeric

1tbsp Qasuri Methi




Directions:


1.In a  preheated pan add oil and then add 5-6 Curry leaves,1/4tsp Mustard Seeds,1/4 carom seeds(Ajwain) ,Sauté and then add 2 medium sliced onions.


2.Cook Onions for 5-6 minutes or until light brown then add garlic ginger paste and then cook it for a minutes.


3.After that we will add sliced tomatoes ,cook them until tender and then add 1tsp Red chili powder ,1tsp Coriander Powder, Salt as u like,1/2tsp turmeric ,fry this masala for 5-6 minutes and add bit of water while frying as required.


4.When masala gets cooked and oil becomes visible ,then add all the vegetables and fry for 5 minutes.


5.Add 1cup of water and cover the lid ,cook it until all veggies becomes soft at this point add 1tbsp of qasuri methi and cover the lid.


6.When water gets dried and oil becomes visible ,this is the point your mix vegetable is Ready.


Mix Vegetable Recipe in  Urdu



اجزاء:

1/2 کلو آلو

1/2 کلو مٹر

1/2 کلو گاجر

1/2 کپ کوکنگ آئل

2 درمیانے پیاز

5-6 کری پتے

1/4 چائے کا چمچ سرسوں کے بیج

1/4 کیرم کے بیج (اجوائن)

1 چمچ لہسن ادرک کا پیسٹ

2 درمیانے ٹماٹر

1 چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر

1 چمچ دھنیا پاؤڈر

نمک جیسا آپ چاہیں۔

1/2 چائے کا چمچ ہلدی

1کھانے کا چمچ قصوری میتھی


ہدایات:


1. پہلے سے گرم پین میں تیل ڈالیں اور پھر 5-6 کری پتے، 1/4 عدد سرسوں کے بیج، 1/4 کیرم کے بیج (اجوائن) ڈالیں، بھونیں اور پھر 2 درمیانے کٹے ہوئے پیاز ڈالیں۔



2. پیاز کو 5 سے 6 منٹ تک پکائیں یا ہلکا براؤن ہونے تک پھر لہسن ادرک کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔



3. اس کے بعد ہم کٹے ہوئے ٹماٹر ڈالیں گے، انہیں نرم ہونے تک پکائیں گے اور پھر اس میں 1 چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر، 1 چائے کا چمچ دھنیا پاؤڈر، حسب پسند نمک، 1/2 چائے کا چمچ ہلدی، اس مسلے کو 5 سے 6 منٹ تک بھونیں اور تھوڑا سا پانی ڈالیں۔ ضرورت کے مطابق تلنا.



4. جب مسلہ پک جائے اور تیل نظر آنے لگے تو تمام سبزیاں ڈال کر 5 منٹ تک بھونیں۔



5. 1 کپ پانی ڈالیں اور ڈھکن ڈھانپیں، اس وقت تک پکائیں جب تک کہ تمام سبزیاں نرم نہ ہوجائیں اس مقام پر 1 چمچ قصوری میتھی ڈالیں اور ڈھکن ڈھانپ دیں۔



6۔جب پانی خشک ہو جائے اور تیل نظر آنے لگے تو یہ ہے آپ کی مکس سبزی  تیار ہے۔


0 Comments