Hot and Sour Soup Recipe In English and Urdu
Ingredients
1/2Kg Chicken
Water as required
2-3 Black Cardamom
3-4tbsp oil
3-4cloves of Garlic finely Chopped.
1/4 cup Chopped Carrot
1/4 cup Chopped Capsicum
1/4cup boiled sweet Corns
1/4 cup Boiled Peas
Salt as u like
1/2 Black Pepper
2tbsp Soya Sauce
2tbsp Chilly Sauce
1 and1/2tbsp Vinegar
2tbsp Corn Flour
Green Onions for Garnishing
Directions:
1.Take a pot and add 1/2kg chicken and add water with 2-3 Black Cardamoms.
2.Boil it for 15 -20 minutes or until meat becomes soft.
3.Seperate the stock(Yakhni) and shred the chicken into thin slices or the way you like.
4.After shredding take a pan, add oil and add crushed garlic and cook it on low flame until golden brown.
5.Now add 1/4 cup Chopped Carrot ,1/4 cup Chopped Capsicum ,1/4cup boiled sweet Corns ,1/4 cup Boiled Peas and sauté them for about 1-2 minutes.
6.After Vegetables get sauté ,add the stock of chicken and add 1/2tsp Black Pepper ,2tbsp Soya Sauce,2tbsp Chilly Sauce,1 and1/2tbsp Vinegar and shredded chicken.
7.Now Take 2tbsp corn flour and add in 4tbsp of water and make a slurry.
8.Turn the flame high and gradually add the corn mixture in a soup.
9.Cook it for 1-2 minutes and our Hot and Sour Soup is ready.
10.Garnish with some finely chopped green onions.
Hot and Sour Soup Recipe In Urdu:
ہدایات
1.
.ایک برتن لیں اور اس میں 1/2 کلو چکن ڈالیں اور 2-3 کالی الائچی کے ساتھ پانی ڈالیں۔
2.
اسے 15-20 منٹ تک ابالیں یا جب تک گوشت نرم نہ ہو جائے۔
3.
سٹاک (یخنی) کو الگ کریں اور چکن کو باریک ٹکڑوں میں یا جس طرح آپ چاہیں کاٹ لیں۔
4.
کترنے کے بعد ایک پین لیں، اس میں تیل ڈالیں اور پسا ہوا لہسن ڈال کر ہلکی آنچ پر گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔
5.
اب 1/4 کپ کٹی ہوئی گاجر، 1/4 کپ کٹی شملہ مرچ، 1/4 کپ ابلی ہوئی میٹھی کارنز، 1/4 کپ ابلے ہوئے مٹر ڈال کر تقریباً 1-2 منٹ تک بھونیں۔
6.
سبزیاں بھوننے کے بعد، چکن کا سٹاک شامل کریں اور 1/2 چائے کا چمچ کالی مرچ، 2 کھانے کا چمچ سویا سوس، 2 کھانے کا چمچ چلی سوس، 1 اور 1/2 کھانے کا چمچ سرکہ اور کٹے ہوئے چکن کو شامل کریں۔
7.
۔اب 2کھانے کے چمچ کارن فلور لیں اور اس میں 4کھانے کے چمچ پانی ڈال کر گارا بنا لیں۔
8.
آگ کو تیز کریں اور آہستہ آہستہ ایک سوپ میں مکئی کا مکسچر شامل کریں۔
9.
اسے 1-2 منٹ تک پکائیں اور ہمارا گرم اور کھٹا سوپ تیار ہے
10.
کچھ باریک کٹے ہوئے ہری پیاز سے گارنش کریں۔
0 Comments