Aloo Ghosht Recipe in 3 Different styles in Urdu and English

 Aloo Ghosht Recipe in 3 Different styles in Urdu and English |Special Aloo Ghosht Recipe in urdu and englishAloo Ghosht Recipe with tomatoes by food fusion in urdu and english | Degi Aloo Ghosht Recipe (shadion wala Aloo ghosht) in urdu and english 
 


Special Aloo Ghosht Recipe

1.Special Aloo Ghosht Recipe

1/2kg Mutton
1 large potato sliced
4-5 Whole Black Pepper
2-3 Bay Leaves
2-5 Cloves
1/2tsp Cumin
1 Large Onion
1tbsp Ginger Garlic Paste
1tsp  Chili Flakes
1tsp red chili powder
1tsp garam masala powder
1tsp Coriander powder
1Cup Yogurt
Salt
1 Cup of oil


How to Cook?


1.Take a pan ,turn on the heat and put oil ,sauté 4-5 Whole Black Pepper,2-3 Bay Leaves,2-5 Cloves,1/2tsp Cumin and then add sliced onion, fry until golden brown.


2. After frying onion add 1tbsp ginger garlic paste ,cook it until turn light brown then add mutton, fry it until changes color then add 1tsp  Chili Flakes ,1tsp red chili powder ,1tsp garam masala powder ,1tsp Coriander powder and cook it for 10 minutes then add potatoes cook it for another 5 minutes.


3.Now add yogurt and cover the lid and cook for 20 minutes.

4.After cooking for 20 minutes ,fry the mutton and potato until oil becomes visible.

5.Now at this point add half jug of water according to your desire and cook it for 40 minutes on slow flame until the gravy or shorba remains according to your desire

6.Garnish it with green chilies and fresh coriander.


Delicious Aloo Ghosht is ready.


1.Special Aloo Ghosht Recipe In Urdu


اجزاء:

1/2 کلو مٹن
1 بڑا آلو کٹا ہوا۔
4-5 پوری کالی مرچ
2-3 خلیج کے پتے
2-5 لونگ
1/2 چائے کا چمچ زیرہ
1 بڑا پیاز
1کھانے کا چمچ ادرک لہسن کا پیسٹ
1 چمچ چلی فلیکس
1 چمچ سرخ مرچ پاؤڈر
1 چمچ گرم مسالہ پاؤڈر
1 چمچ دھنیا پاؤڈر
1 کپ دہی
نمک
1 کپ تیل

کیسے پکائیں؟

1. ایک پین لیں، آنچ کریں اور تیل ڈالیں، 4-5 پوری کالی مرچ، 2-3 خلیج کے پتے، 2-5 لونگ، 1/2 چمچ زیرہ ڈالیں اور پھر کٹی ہوئی پیاز ڈالیں، سنہری ہونے تک بھونیں۔


2. پیاز فرائی کرنے کے بعد 1کھانے کا چمچ ادرک لہسن کا پیسٹ ڈالیں، اسے ہلکا براؤن ہونے تک پکائیں، پھر مٹن ڈالیں، رنگ بدلنے تک بھونیں، پھر 1کھانے کا چمچ چلی فلیکس، 1چائے کا چمچہ لال مرچ پاؤڈر، 1چمچ گرم مسالہ پاؤڈر، 1چمچ دھنیا پاؤڈر ڈال کر 10 تک پکائیں منٹ پھر آلو ڈال کر مزید 5 منٹ تک پکائیں۔


3۔اب دہی ڈالیں اور ڈھکن ڈھانپ کر 20 منٹ تک پکائیں۔

4. 20 منٹ تک پکانے کے بعد، مٹن اور آلو کو تیل نظر آنے تک بھونیں۔

5۔اب اس مقام پر اپنی خواہش کے مطابق آدھا جگ پانی ڈالیں اور اسے دھیمی آنچ پر چالیس منٹ تک پکائیں جب تک کہ گریوی یا شوربہ آپ کی خواہش کے مطابق نہ رہ جائے۔

6. اسے ہری مرچ اور تازہ دھنیا سے گارنش کریں۔


مزیدار آلو گھوش تیار ہے۔

 

2. Aloo Ghosht Recipe with tomatoes by food fusion all credit to them


Aloo Ghosht Recipe with tomatoes



Ingredients:

Black pepper corns 6-7 Green cardamom 2 Cumin seeds 1 tsp Caraway seeds ½ tsp Onion fried ¼ cup Cooking oil ½ cup Onion sliced 1 medium Bay leaves 2 Mutton mix boti 750 grams Ginger garlic paste 2 tbsp Red chili powder 2 tsp or to taste Salt 1 & ½ tsp or to taste Turmeric ½ tsp Coriander powder 1 & ½ tbsp Tomato paste 1 tbsp Tomato chopped 2 medium Water 2 cups potato 200gms peeled and halves Green chilies 2-4 Water ½ liter Garam masala powder ½ tsp Fresh coriander

How to Make?

1.Grind black pepper corns, green cardamom, cumin seeds, caraway seeds, and fried onion until coarsely ground.
2.In a pot heat oil and fry onions until translucent and add bay leaves and fry till slightly golden then add mutton mix boti and fry for 5-10 minutes and add ginger garlic paste.
3.Cover and cook 4-5 minutes and add red chili powder, salt, turmeric powder, coriander powder and cook.
4.Then add tomato paste and chopped tomatoes cook for 5-8 minutes and add water then bring to boil and cover to cook on low flame until meat is tender and the water reduces for approximately 40-50 minutes.
5.Keep mixing and once oil starts to separate, add potatoes, ground spice mix and green chilies.
6.When oil separates fully add water and let boil and cover until potatoes are cooked.
7.Sprinkle with garam masala powder and hara dhania.

2. Aloo Ghosht Recipe with tomatoes In Urdu


اجزاء:

کالی مرچ مکئی 6-7
سبز الائچی 2
زیرہ 1 عدد
کاراوے کے بیج ½ چائے کا چمچ
پیاز تلی ہوئی ¼ کپ
کوکنگ آئل آدھا کپ
پیاز 1 درمیانی کٹی ہوئی۔
خلیج کے پتے 2
مٹن مکس بوٹی 750 گرام
ادرک لہسن کا پیسٹ 2 کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 2 عدد یا حسب ذائقہ
 نمک آدھا چائے کا چمچ یا حسب ذائقہ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1 اور ½ کھانے کا چمچ
ٹماٹر کا پیسٹ 1 چمچ
ٹماٹر 2 درمیانے کٹے ہوئے۔
پانی 2 کپ
آلو 200 گرام چھلکا اور آدھا حصہ
ہری مرچ 2-4
پانی آدھا لیٹر
گرم مسالہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
تازہ دھنیا

کیسے بنائیں؟

1۔کالی مرچ کے مکئی، ہری الائچی، زیرہ، کاراوے کے بیج، اور تلی ہوئی پیاز کو موٹے ہونے تک پیس لیں۔

2. ایک برتن میں تیل گرم کریں اور پیاز کو پارباسی ہونے تک بھونیں اور اس میں خلیج کے پتے ڈال کر ہلکا سنہری ہونے تک بھونیں پھر مٹن مکس بوٹی ڈال کر 5-10 منٹ تک بھونیں اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈالیں۔

3.4-5 منٹ ڈھک کر پکائیں اور لال مرچ پاؤڈر، نمک، ہلدی پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر ڈال کر پکائیں۔

4۔پھر ٹماٹر کا پیسٹ ڈالیں اور کٹے ہوئے ٹماٹروں کو 5-8 منٹ تک پکائیں اور پانی ڈال کر ابالیں اور ہلکی آنچ پر ڈھک کر پکائیں جب تک کہ گوشت نرم نہ ہو جائے اور پانی تقریباً 40-50 منٹ تک کم ہو جائے۔

5. مکس کرتے رہیں اور جب تیل الگ ہونے لگے تو اس میں آلو، پسا ہوا مسالا مکس اور ہری مرچیں شامل کریں۔

6. جب تیل مکمل طور پر الگ ہوجائے تو پانی ڈالیں اور ابالنے دیں اور آلو پکنے تک ڈھک دیں۔

7. گرم مسالہ پاؤڈر اور ہرا دھنیا کے ساتھ چھڑکیں



3. Degi Aloo Ghosht Recipe (shadion wala Aloo ghosht)



Ingredients:

Half kg Meat (lamb, Mutton, Beef, Chicken) Half Cup of Oil 2 Medium Size Chopped Onions 1 Tsp Cumin Seeds Half Tsp Black Pepper 1 Large Cinnamon Stick 2 Bay Leaves 4 Green Cardamom 2 Anis Star 4 Cloves 1 Black Cardamom 2 Tsp Garlic, Ginger Paste 2 Tsp Coriander Powder 1 Tsp Red Chili Powder 1 Tsp Turmeric Powder 1 Tsp Cumin Powder 1 Cup Of Yogurt 3 Medium Size Potatoes 2 Tsp Fenugreek Leaves Salt to Taste 1.5 Kewra Water


How to cook?

1.Turn on the heat , in a pan add half cup of oil ,add 2 medium size onions ,cook them until golden brown and keep them aside.


2.Now in an oil add mutton and cook it for 6-7 minutes on medium high flame ,then add 2tsp ginger garlic paste and cook for 2 minutes more.


3.Add garam masala and cook it for 3 minutes on medium flame and now add 2 Tsp Coriander Powder,1 Tsp Red Chili Powder,1 Tsp Turmeric Powder,1 Tsp Cumin Powder, fry for 2 minutes on medium flame.


4.Now add 1 cup of yogurt ,fry until oil separate's. add fried onions at this point and cook.


5.Add 1.5 cup of water until ,meat tenders, and if the meat is not tender add half cup more and cook.


6.After 15 minutes check the meat, when its cooked add potatoes and cook for more 3 minutes.


7.Add 2tbsp Fenugreek leaves and salt to taste, add 2 cup of water, cook until potatoes are tender on medium flame.


8.At the end add 1.5tsp of kewra water, Garnish it with green chilies and fresh coriander.

Degi Aloo Ghosht is ready.



3. Degi Aloo Ghosht Recipe (shadion wala Aloo Ghosht) in Urdu



Degi Aloo Ghosht Recipe (shadion wala Aloo Ghosht) in Urdu





اجزاء:

آدھا کلو گوشت (بھیڑ، مٹن، بیف، چکن)
آدھا کپ تیل
2 درمیانے سائز کے کٹے ہوئے پیاز
1 چائے کا چمچ زیرہ
آدھا چائے کا چمچ کالی مرچ
1 بڑی دار چینی کی چھڑی
2 خلیج کے پتے
4 سبز الائچی
2 انیس ستارہ
4 لونگ
1 کالی الائچی
2 عدد لہسن، ادرک کا پیسٹ
2 چمچ دھنیا پاؤڈر
1 چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر
1 چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر
1 چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر
1 کپ دہی
3 درمیانے سائز کے آلو
2 چمچ میتھی کے پتے
نمک حسب ذائقہ
1.5 کیوڑا پانی


کیسے پکائیں؟

1. آنچ آن کریں، ایک پین میں آدھا کپ تیل ڈالیں، 2 درمیانے سائز کے پیاز ڈالیں، انہیں گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں اور ایک طرف رکھیں۔


2۔اب ایک تیل میں مٹن ڈال کر درمیانی اونچی آنچ پر 6 سے 7 منٹ تک پکائیں، پھر 2 چمچ ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر 2 منٹ مزید پکائیں۔


3. گرم مسالہ شامل کریں اور درمیانی آنچ پر 3 منٹ تک پکائیں اور اب اس میں 2 عدد دھنیا پاؤڈر، 1 عدد لال مرچ پاؤڈر، 1 عدد ہلدی، 1 عدد زیرہ پاؤڈر، درمیانی آنچ پر 2 منٹ تک بھونیں۔


4. اب 1 کپ دہی ڈالیں، تیل الگ ہونے تک بھونیں۔ اس مقام پر تلی ہوئی پیاز ڈال کر پکائیں۔


5. 1.5 کپ پانی ڈالیں جب تک کہ گوشت نرم نہ ہو، اور اگر گوشت نرم نہ ہو تو آدھا کپ مزید ڈالیں اور پکائیں۔


6.15 منٹ کے بعد گوشت کو چیک کریں، جب پک جائے تو آلو ڈال کر مزید 3 منٹ تک پکائیں۔


7.2کھانے کے چمچ میتھی کے پتے اور حسب ذائقہ نمک شامل کریں، 2کپ پانی ڈالیں، درمیانی آنچ پر آلو کے نرم ہونے تک پکائیں۔


8. آخر میں 1.5 چمچ کیوڑا پانی ڈالیں، اسے ہری مرچ اور تازہ دھنیا سے گارنش کریں۔

دیگی آلو گھوش تیار ہے





 Aloo Ghosht Recipe in 3 Different styles in Urdu and English |Special Aloo Ghosht Recipe in urdu and english | Aloo Ghosht Recipe with tomatoes by food fusion in urdu and english | Degi Aloo Ghosht Recipe (shadion wala Aloo ghosht) in urdu and english 

0 Comments