Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu and English | Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu |Chicken/Mutton Kofta Recipe In English | Special Chicken/Mutton Kofta Recipe In English | Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu |Food Fusion| Baba Rrc |Sooper Chef |Ijax Ansari
1.Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu
2.Chicken/Mutton Kofta Recipe In English
Ingredients:
Mince ½ kgGinger garlic paste 1 tbspRed chili powder ½ tsp or to tasteCumin powder ½ tspSalt 1 tbsp or to tasteTurmeric powder ¼ tspGreen chili crushed ½ tbspFresh coriander chopped 2 tbspGram flour roasted 3-4 tbspCooking oil 1 tspCooking oilAlmonds 7-8Cashew nuts 7-8Water ¼ cupCooking oil ¼ cupOnion paste 2 mediumTomato puree 1 CupGinger garlic paste ½ tbspRed chili powder 1 tsp or to tasteSalt ½ tsp or to tasteCoriander powder 1 tspTurmeric powder 1 tspGaram masala powder 1 tspKashmiri red chili powder 1 tsp Yogurt whisked ½ cupWater 2 cupsGreen chilies 3-4Fresh coriander chopped handful
Directions:
3.Special Chicken/Mutton Kofta Recipe In English
Ingredients for Chicken Kofta Curry:
For Meatballs/ Koftas: To make around 10-12 meatballs
Chicken mince/ keema- 250 gms
Salt- 1/2 tsp
Pepper powder- 1/2 tsp
Breadcrumbs- 5-6 tbsp
Onion, fine chopped- 2 tbsp
Green chilies chopped-2
Coriander leaves chopped- 2 tbsp
Garlic, fine chopped- 1 clove
Egg - 1 small
For gravy:
Whole garam masala/spices-
Green cardamom- 4
Cloves- 4
Cinnamon- 2 pieces of 1”
Ginger garlic paste- 2 tsp
Brown onion paste by grinding together-
Fried onions- 2 medium (total 120 gms)
Curd/yogurt- 2 tbsp
Tomato purée of 2 small tomatoes- total 100 gms
Turmeric powder- 1/4 tsp
Red Chili powder-1 tsp
Coriander powder- 2 tsp
Cumin powder- 1 tsp
Garam masala powder- 1/2 tsp
Salt- 1/2 tsp or to taste
Oil -3 tbsp
How to Cook?
1. Fine chop 1/2 an onion (around 2 tbsp fine chopped onion), 2 green chilies, 1 clove garlic & coriander leaves.
2. Mix the chicken mince with the items indicated above. Rub oil on your palms and form round meatballs as shown. Should give 10-12 meatballs depending on the size. Arrange all in a plate and keep it in the fridge for around 1 hour.
3.Fry the sliced onions till golden, remove and let it cool.
4.To make a brown onion paste, add the fried onions & 2 tbsp curd/ yoghurt to a grinder/ blender, blend it to a paste. Do not add water.
5.Make a purée of 2 small tomatoes or use readymade tomato purée.
Process:
1.Heat 3 tbsp oil in a pan and add the whole garam masala/spices.
2. Once it splutters, add the ginger garlic paste and fry on low heat for 2 mins till raw smell is gone.
3.Now add the brown onion paste, mix well and fry on low heat for 2 mins.
4.Add the tomato purée, mix and fry on low heat for 2 mins.
5. Add all the spice powders other than garam masala powder, mix and fry on low heat with a splash of water for 2-3 mins till oil separates.
6.Now add 200 ml water, mix well and add garam masala powder. Mix again and simmer on low heat for 2-3 mins till oil separates.
7. Slide in the meatballs/koftas gently side by side and cover & cook on low heat for 5 mins.
8.Remove the lid, hold the pan handles on both sides and gently shake it for the koftas to turn and get coated in the gravy.
9.Cover and cook again on low heat for another 15-20 mins till the koftas/meatballs are cooked.
Chicken/Mutton Kofta is Ready.
4.Special Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu
چکن کوفتا کری کے اجزاء:
میٹ بالز/کوفتوں کے لیے: تقریباً 10-12 میٹ بالز بنانے کے لیے
- چکن کا قیمہ/ کیما - 250 گرام
- نمک - 1/2 چائے کا چمچ
- کالی مرچ پاؤڈر - 1/2 چائے کا چمچ
- بریڈ کرمبس - 5-6 چمچ
- پیاز، باریک کٹی ہوئی - 2 کھانے کے چمچ
ہری مرچ کٹی ہوئی -2
- دھنیا کٹا ہوا - 2 کھانے کے چمچ
لہسن، باریک کٹا ہوا- 1 لونگ
انڈا - 1 چھوٹا
گریوی کے لیے:
- سارا گرم مسالا/مصالحہ-
سبز الائچی- 4
لونگ- 4
دار چینی - 1 کے 2 ٹکڑے"
ادرک لہسن کا پیسٹ - 2 چمچ
براؤن پیاز کا پیسٹ ایک ساتھ پیس کر
- تلی ہوئی پیاز - 2 درمیانے (کل 120 گرام)
- دہی/دہی - 2 کھانے کے چمچ
- 2 چھوٹے ٹماٹروں کی ٹماٹر پیوری - کل 100 گرام
ہلدی پاؤڈر - 1/4 چائے کا چمچ
- لال مرچ پاؤڈر - 1 چمچ
- دھنیا پاؤڈر - 2 چمچ
- زیرہ پاؤڈر - 1 چائے کا چمچ
گرم مسالہ پاؤڈر - 1/2 چائے کا چمچ
- نمک - 1/2 چائے کا چمچ یا حسب ذائقہ
- تیل - 3 چمچ
تیاری:
- 1/2 ایک پیاز (تقریبا 2 کھانے کے چمچ باریک کٹی ہوئی پیاز)، 2 ہری مرچیں، 1 لونگ لہسن اور ہرا دھنیا۔
- اوپر بتائی گئی اشیاء کے ساتھ چکن کے کیما کو مکس کریں۔ اپنی ہتھیلیوں پر تیل رگڑیں اور جیسا کہ دکھایا گیا ہے گول میٹ بالز بنائیں۔ سائز کے لحاظ سے 10-12 میٹ بالز دینا چاہئے۔ سب کو ایک پلیٹ میں ترتیب دیں اور تقریباً 1 گھنٹے کے لیے فریج میں رکھیں۔
- کٹے ہوئے پیاز کو سنہری ہونے تک بھونیں، نکال کر ٹھنڈا ہونے دیں۔
- براؤن پیاز کا پیسٹ بنانے کے لیے، تلی ہوئی پیاز اور 2 کھانے کے چمچ دہی/دہی کو گرائنڈر/بلینڈر میں ڈال کر پیسٹ میں بلینڈ کریں۔ پانی شامل نہ کریں۔
- 2 چھوٹے ٹماٹروں کی پیوری بنائیں یا ریڈی میڈ ٹماٹر پیوری استعمال کریں۔
عمل:
- ایک کڑھائی/پین میں 3کھانے کے چمچ تیل گرم کریں اور اس میں پورا گرم مسالہ/مصالحہ ڈالیں۔
- ایک بار جب یہ پھٹ جائے تو اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈالیں اور ہلکی آنچ پر 2 منٹ تک بھونیں جب تک کہ کچی بو ختم نہ ہو جائے۔
اب اس میں براؤن پیاز کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ہلکی آنچ پر 2 منٹ تک بھونیں۔
- ٹماٹر پیوری ڈالیں، مکس کریں اور ہلکی آنچ پر 2 منٹ تک بھونیں۔
گرم مسالہ پاؤڈر کے علاوہ تمام مصالحہ پاؤڈر ڈال کر مکس کریں اور ہلکی آنچ پر پانی کے چھینٹے سے 2-3 منٹ تک بھونیں جب تک کہ تیل الگ نہ ہو جائے۔
اب اس میں 200 ملی لیٹر پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور گرم مسالہ پاؤڈر ڈال دیں۔ دوبارہ مکس کریں اور ہلکی آنچ پر 2-3 منٹ تک ابالیں جب تک کہ تیل الگ نہ ہوجائے۔
- میٹ بالز/کوفتوں میں آہستہ سے ساتھ ساتھ سلائیڈ کریں اور ڈھک کر ہلکی آنچ پر 5 منٹ تک پکائیں۔
- ڑککن کو ہٹا دیں، پین کے ہینڈل کو دونوں طرف سے پکڑیں اور ہلکے سے ہلائیں تاکہ کوفتے مڑ جائیں اور گریوی میں مل جائیں۔
- ڈھک کر ہلکی آنچ پر مزید 15-20 منٹ تک پکائیں جب تک کہ کوفتے/میٹ بالز پک نہ جائیں۔
- روٹی یا چاول کے ساتھ سرو کریں۔
Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu and English | Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu |Chicken/Mutton Kofta Recipe In English | Special Chicken/Mutton Kofta Recipe In English | Chicken/Mutton Kofta Recipe In Urdu |Food Fusion| Baba Rrc |Sooper Chef |Ijax Ansari
0 Comments