Chili Chicken Recipe in 3 Different Styles Urdu & English

 

Restaurant Style Chili Chicken Recipe by Food Fusion |Dry Chili Chicken Recipe |Restaurant style Chili Chicken Recipe


Chili Chicken Recipe


Chili Chicken Recipe in 3 Different Styles

1.Restaurant Style Chili Chicken Recipe by Food Fusion

2.Dry Chili Chicken Recipe

3.Resturant style Chili Chicken Recipe


1.Restaurant Style Chili Chicken Recipe by Food Fusion


Ingredients:

-Chicken boneless cubes 500g -Adrak lehsan paste (Ginger garlic paste) 1 tbsp -Sirka (Vinegar) 1 tbsp -Soy sauce 1 tbsp -Namak (Salt) ½ tsp or to taste -Kali mirch powder (Black pepper powder) 1 tsp -Maida (All-purpose flour) 1 tbsp -Cornflour 3 tbsp -Anda (Egg) 1 -Cooking oil for frying -Water 1 Cup -Soy sauce 2 tbsp -Tomato ketchup 3 tbsp -Hot sauce 2 tbsp -Kali mirch powder (Black pepper powder) ½ tsp -Namak (Salt) ½ tsp or to taste -Lal mirch powder (Red chilli powder) ½ tsp or to taste -Chicken powder 1 tbsp -Cornflour 1 ½ tbsp -Cooking oil 2 tbsp -Lehsan (Garlic) chopped 2 tbsp -Adrak (Ginger) chopped 1 tbsp -Hari mirch (Green chillies) sliced 3-4 -Pyaz (Onion) cubes 1 medium -Hara pyaz (Green onion) leaves chopped

How to Make?

1.In a bowl, add chicken, ginger garlic paste,vinegar,soy sauce ,salt, black pepper powder, all-purpose flour, corn flour ,egg & mix well, cover & marinate for 30 minutes.
2.In a wok, heat cooking oil, fry marinated chicken on medium flame until golden brown.
3.In a bowl, add water, soy sauce, tomato ketchup, hot sauce, black pepper powder, salt, red chili powder, chicken powder, corn flour, whisk well & set aside.
4.In a wok ,add cooking oil, garlic ,ginger ,green chilies & sauté for a minute.
5.Add onion & mix well for 1 minute.
6.Add prepared sauce ,mix well and cook until sauce is thick & mix continuously.
7.Now add fried chicken & mix well.
8.Add green onion leaves & mix well.
9.Garnish with green onion leaves & serve


1.Restaurant Style Chili Chicken Recipe by Food Fusion in urdu



اجزاء:

 چکن بونلیس کیوبز 500 گرام
ادرک لہسن پیسٹ (ادرک لہسن کا پیسٹ) 1 کھانے کا چمچ
- سرکا (سرکہ) 1 کھانے کا چمچ
- سویا ساس 1 کھانے کا چمچ
نمک (نمک) آدھا چائے کا چمچ یا حسب ذائقہ
کالی مرچ پاؤڈر (کالی مرچ پاؤڈر) 1 چائے کا چمچ
- میدہ (تمام مقصدی میدہ) 1 کھانے کا چمچ
- کارن فلور 3 کھانے کے چمچ
-انڈا (انڈا) 1
- تلنے کے لیے تیل
- پانی 1 کپ
- سویا ساس 2 کھانے کے چمچ
-ٹماٹو کیچپ 3کھانے کے چمچ
-گرم چٹنی 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ پاؤڈر (کالی مرچ پاؤڈر) آدھا چائے کا چمچ
نمک (نمک) آدھا چائے کا چمچ یا حسب ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر (لال مرچ پاؤڈر) آدھا چائے کا چمچ یا حسب ذائقہ
- چکن پاؤڈر 1 کھانے کا چمچ
کارن فلور 1 ½ کھانے کا چمچ
- کھانا پکانے کا تیل 2 کھانے کے چمچ
لہسن (لہسن) کٹا ہوا 2 کھانے کے چمچ
ادرک (ادرک) کٹی ہوئی 1 کھانے کا چمچ
ہری مرچ (ہری مرچ) 3-4 کٹی ہوئی۔
پیاز (پیاز) کیوبز 1 میڈیم
-ہارا پیاز (ہری پیاز) کے پتے کٹے ہوئے ہیں۔


کیسے بنائیں؟

1. ایک پیالے میں چکن، ادرک لہسن کا پیسٹ، سرکہ، سویا ساس، نمک، کالی مرچ پاؤڈر، تمام مقاصد کا آٹا، کارن فلور، انڈا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، ڈھک کر 30 منٹ تک میرینیٹ کریں۔

2. ایک کڑاہی میں، کوکنگ آئل گرم کریں، میرینیٹ شدہ چکن کو درمیانی آنچ پر سنہری ہونے تک بھونیں۔
 
3۔ایک پیالے میں پانی، سویا ساس، ٹماٹو کیچپ، گرم چٹنی، کالی مرچ پاؤڈر، نمک، لال مرچ پاؤڈر، چکن پاؤڈر، کارن فلور ڈال کر اچھی طرح ہلائیں اور ایک طرف رکھ دیں۔

4. ایک کڑاہی میں کوکنگ آئل، لہسن، ادرک، ہری مرچ ڈال کر ایک منٹ کے لیے بھونیں۔

5. پیاز شامل کریں اور 1 منٹ تک اچھی طرح مکس کریں۔

6. تیار چٹنی شامل کریں، اچھی طرح مکس کریں اور چٹنی گاڑھا ہونے تک پکائیں اور مسلسل مکس کریں۔

7.اب فرائیڈ چکن ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔

8. ہری پیاز کے پتے شامل کریں اور اچھی طرح مکس کریں۔

9. ہری پیاز کے پتوں سے گارنش کریں اور سرو کریں۔




2.Dry Chili Chicken Recipe



Dry Chili Chicken



Ingredients:

1.Boneless Chicken 250g 2.Capsicum 70g 3.Green chili 40g 4.Ginger 20g For Chicken Marination 1.Black pepper 1/4 tsp 2.Salt 1/4 tsp 3.Egg white 1 4.Corn flour 2tbsp For Sauce: 1.Cooking oil 2tbsp 2.Chopped Garlic 1/2 tsp 3.Oyster Sauce 2tbsp 4.Soy sauce 1tbsp 5.Ketchup 2tbsp 6.Sugar 1/2 tsp 7.Salt 1/4 tsp 8.Water 1tbsp

How to Cook?


1.In first step marinate chicken, take a bowl add chicken then add 1/4tsp black pepper,1/4tsp salt,1 egg white, mix well and then add 2tbsp of corn flour and mix well and then fry the marinated chicken for2 minutes.


2.Now in a pan ,add oil and sauté chopped garlic 1/2tbsp ,after a minute add vegetables and chicken and then add 2tbsp oyster sauce, soya sauce 1tbsp,ketchup 2tbsp ,sugar 1/2tsp ,salt 1/2tsp ,water 1tbsp ,after cooking for 3 minute on medium high flame and then add 1tbsp sesame oil ,its optional. Mix well and Dry Chili Chicken is ready.


2.Dry Chili Chicken Recipe in Urdu


اجزاء:


1. بغیر ہڈی والا چکن 250 گرام

2. شملہ مرچ 70 گرام

ہری مرچ 40 گرام

4. ادرک 20 گرام


چکن میرینیشن کے لیے


کالی مرچ 1/4 عدد

2.نمک 1/4چائے کا چمچ

3. انڈے کی سفیدی 1

4. مکئی کا آٹا 2 کھانے کے چمچ


چٹنی کے لیے:


1.کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ

2. کٹا لہسن 1/2 عدد

3۔اویسٹر سوس 2کھانے کے چمچ

4. سویا ساس 1کھانے کا چمچ

5۔کیچپ 2کھانے کے چمچ

6. چینی 1/2 چائے کا چمچ

7. نمک 1/4 چائے کا چمچ

8۔پانی 1کھانے کا چمچ


کیسے پکائیں؟




1.پہلے مرحلے میں چکن کو میرینیٹ کریں، ایک پیالے میں چکن ڈالیں پھر اس میں 1/4 چائے کا چمچ کالی مرچ، 1/4 چائے کا چمچ نمک، 1 انڈے کی سفیدی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور پھر 2 کھانے کے چمچ کارن فلور ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور پھر میرینیٹ شدہ چکن کو 2 منٹ تک بھونیں۔ .




2۔اب ایک پین میں تیل ڈالیں اور کٹا ہوا لہسن 1/2کھانے کا چمچ بھونیں، ایک منٹ کے بعد سبزیاں اور چکن ڈالیں اور پھر 2کھانے کے چمچ اویسٹر سوس، سویا ساس 1کھانے کا چمچ،کیچپ 2کھانے کے چمچ،چینی 1/2چائے کا چمچ،نمک 1/2چائے کا چمچ درمیانی اونچی آنچ پر 3 منٹ تک پکانے کے بعد اور پھر 1 چمچ تل کا تیل ڈالیں، یہ اختیاری ہے۔ اچھی طرح مکس کریں اور ڈرائی چلی چکن تیار ہے۔



3.Chili Chicken Recipe


Chili Chicken Recipe



Ingredients:

For frying chicken: • Boneless Chicken 500 gm (breast) • Salt & black pepper to taste • Vinegar 1 tsp • Light soy sauce 1 tsp • Egg white of 1 egg • Cornstarch 3 tbsp • Oil for frying For green chili paste: • Spicy Green chilies 8-10 nos. • Water 50 ml

For frying chicken:
• Boneless Chicken 500 gm (breast) • Salt & black pepper to taste • Vinegar 1 tsp • Light soy sauce 1 tsp • Egg white of 1 egg • Cornstarch 3 tbsp • Oil for frying For green chili paste: • Spicy Green chilies 8-10 nos. • Water 50 ml
For sauce:
• Oil 2 tbsp • Onions 1/4th cup (chopped) • Garlic 1/4th cup (chopped) • Ginger 1 inch (chopped) • Spicy Green chilies 12-15 nos. (slit) • Coriander stems 1 tbsp (chopped) • Chicken stock/hot water 200 ml + 100 ml • Spicy Green chili paste 2-3 tbsp • Light soy sauce 2 tbsp • Dark soy sauce 2 tsp (for color) • Vinegar 1 tsp • Sugar a pinch • Salt & white pepper powder a pinch • Fried chicken • Veggies: 1. Capsicum 1 medium size (julienned) 2. Onions 1 medium size (petals) 3. Spring onion bulbs & greens 2 tbsp 4. Fresh coriander roughly chopped 1 tbsp • Cornstarch 1 tbsp + water 2 tbsp (for slurry) • Spring onion greens & bulbs (for garnish) • Fresh coriander leaves (for garnish)

How to make?

1.For frying chicken, clean the boneless chicken well, and further cut into strips or cubes as per your preference, I’m choosing to cut in 1 cm strips.
2. Now, add salt & black pepper to taste, vinegar, light soy sauce, egg white & cornstarch, mix well & coat the chicken with the marinade. Make sure the coating should not be very thick. After mixing you’ll feel the chicken hasn’t coated nicely but relax the chicken will fry perfectly.
3.Set oil in wok for frying, fry the marinated & coated chicken in hot oil on medium heat, until the chicken is cooked, tender & slightly golden in color. Remove it over an absorbent paper and keep aside to be used later. Make sure not to over fry them like a chicken pakoda.

4.For green chili paste, add the green chilies in a grinding jar, add water & blend into a fine paste, keep aside to be used later.

5. For making the chili sauce, set a wok on high heat, add oil and let it heat nicely, further add onions, garlic, ginger, green chilies & coriander stems, stir & cook for 1-2 minutes or until the garlic is slightly cooked.
6.Now add the chicken stock and cook for a minute on high flame.

7. Further add green chili paste, light soy sauce, dark soy sauce, vinegar 1 tsp, a pinch of sugar & salt & white pepper powder to taste, stir on high flame for a minute. You can adjust the quantity of green chili paste as per your preference.
8. Now add the fried chicken & the veggies, stir briefly & cook on high flame for half a minute.
9.Further add additional 100 ml of chicken stock, in a separate bowl add corn flour & water, mix well to make a slurry, add the slurry & stir well & cook for a minute or until the sauce thickens and coat the chicken.
10.Taste the sauce and adjust the salt as per taste. Finish by adding some freshly chopped spring onion bulbs & greens & some fresh coriander.
11.Restaurant style chili chicken is ready, serve hot. I like to have it with some roomali roti or naan, you could also try that combination to elevate the experience of chicken chili.


Restaurant Style Chili Chicken Recipe by Food Fusion |Dry Chili Chicken Recipe |Restaurant style Chili Chicken Recipe

0 Comments